Fokker van Bengalen en Brits Korthaar & Langhaar

Informatie over de Britse korthaar

Brits korthaar

Korte gechiedenis over de Britse korthaar:

Rond 1870 werden in Groot-Brittanni├ź de Brits kortharen gefokt uit mooie huiskatten.  Waarna het inkruisen van Perzen ervoor heeft gezorgd voor de massieve gedrongen vormen en de dikke bolle kop. Zoals de naam het al zegt is dit een bijzonder ras met een korte maar ook volle vacht. Als gevolg van kruisingen met perzen werden er af en toe langharige kittens geboren. Zo is de Brits langhaar ook ontstaan.

Karakter:

Een Brits Korthaar is als kitten heel erg speels. Naarmate ze ouder worden,worden ze rustiger en een vriendelijke kat met een zeer gelijkmatig karakter. Een Brits Korthaar kan zichzelf heel goed vermaken. Hij kan ook bijzonder goed overweg met andere rassen,honden en kinderen. Ze slapen enorm veel, maar houden ook wel op zijn tijd van een lekkere knuffelpartij.

Verzorging:

De Brits Korthaar heeft weinig verzorging nodig. Eenmaal per week een goede borstelbeurt,de nagels op zijn tijd knippen. En ook belangrijk is de binnenkant van de oren schoon houden.  Houd ook goed zijn jaarlijkse entingen bij, en ontwormings kuren en zeer belangrijk de  HIV en FELV en HCM en PKD testen vooral als u er mee gaat fokken.  Verder geef je de Brit zijn natje en droogje en je zult zien dat je er veel liefde voor terug krijgt.

Aanschaf van een kitten:

Als je een Brits Korthaar wilt aanschaffen raad ik je sterk aan om je eerst goed te laten Informeren over dit ras. Kijk eens op internet, er is heel veel te zien en te lezen over de Brits Korthaar. Ga ook een bij een cattery een kijkje nemen. En schrijf je vragen op een briefje zodat je die bij de fokker kunt vragen. Hier word je wijzer van en is zeer belangrijk. Het is tenslotte wel een levend wezen dat je wilt aanschaffen. En geen stuk speelgoed dat je zomaar weer bij het grofvuil kunt zetten.

Uiterlijk van een Britse korthaar:

De Brits Korthaar is een middelgrote tot grote kat. Heeft een kort gedrongen lichaam,met een brede borstkas met een gespierde rug en nek. De poten zijn kort met stevige ronde voeten. De staart is gemiddeld tot kort met een ronde punt. De Brits Korthaar heeft een veerkrachtige dik ingeplante vacht die stevig moet aanvoelen.

De haren moeten rechtop staan en niet plat tegen het lichaam aan liggen. Het hoofd is rond met een brede schedel,dikke wangen (vooral de katers ). En ver uit elkaar staande kleine oortjes. De ogen zijn heel groot en rond in de kleur die afhankelijk is van de vachtkleur. De neus is kort en recht.

Ze moeten een goed ontwikkelde kin hebben. De ogen zij in principe koper- totorange kleur. De witte Brit mag twee of een ( odd-eyed: blauw en goud ) blauwe ogen hebben. Silver tabby's mogen groene ogen hebben. Colourpoints moeten blauwe ogen hebben.

Vacht Patroon:

Er zijn verschillende Tabby patronen bij de Brits Korthaar.

  • Ticked (gespikkeld )
  • Mackerel (gestreept )
  • Spotted ( gevlekt )
  • Blotched ( gemarmerd )

Ook kunnen de Brits kortharen een zilverwitte ondervacht hebben,dan heten ze Silver Tabby's. Maar ook de Golden Tabby's zijn in op komst. De Tabby patronen kunnen in veel kleuren voorkomen. vooral in de kleuren: Zwart, blauw en rood. Chinchilla Britten hebben een zilverwitte ondervacht.

Afhankelijk van de hoeveelheid kleurpigmenten in hun haarpunten, hebben ze verschillende benamingen.
Is het pigment zwart of blauw dan noemt men dat smoke. De bovenste helft van het haar is gekleurd ( shaded dan is het een derde gepigmenteerd )

Tipped: (zeer weinig van dit pigment in de haarpunten) Het pigment rood of creme,dan noemt men ze cameo's. (eenderde van de haren zijn gekleurd ).

Shells ( zeer weinig van dit pigment in de haarpunten ). Colourpoint hebben.

Een aftekening als bij Siamezen. Donkerder gekleurde oren,snuit,poten enm staart. De kleur van de points kan Seal (zwart ) Blauw, chocolate, Lilac, Rood of Creme zijn. Combinaties met alle vachtkleuren en patronen is mogelijk.

Vacht kleuren:

De klassieke kleur van de Brits Korthaar is blauw, net als die van de karthuizer. Maar er zijn vele kleuren mogelijk. De effen kleuren zijn: Wit , zwart , blauw, rood, creme, chocolate en lilac. Er mogen geen witte haren in de vacht voorkomen ( behalve bij effen wit en Bicolours ).

Er mag ook geen tabby tekening te zien zijn. Allen bij kittens ( parti colours hebben een gedeeltelijk witte vacht ( ghostmarking ). Echter niet meer eenderde ,en komen in meer dan een variateiten voor als Bicolours ( combinatie met een effen witte kleur ) Of als tricolours ( combinatie met een schildpad patroon ). Tortie of schildpad betekent dat de kat twee kleuren in de vacht heeft.

Erfelijke aandoening:

Bij de brits Korthaar komen vaker erfelijke en dodelijke ziektes voor dan bij een ander ras. HCM ( Hypertrofische cardiomyopatie ),resulteert vroeg of laat in acuut hartfalen. PKD (Cystenieren ) leiden tot geleidelijk nierfalen. Het is dus van goot belang dat u uw katten laat testen op deze erfelijke of dodelijke ziektes. En ook als u een kitten aanschaft,vraag om de testen van beide ouders te zien. Dat u zeker weet dat de fokker met goede gezonde katten uw kitten op de wereld heeft laten zetten.

Contacteer Ons

Je kan ons steeds vrijblijvend contacteren!

Caroline

Achtmaal - Nederland

Gsm: +31 (0)6-20262997

Tel: +31 (0)76-5987015

Mail ons